Mielenrauha

KidBendsHoseKodo Sawaki sanoi: “Sinulla ei ole mielenrauhaa, koska jahtaat kuvitelmaa täydellisestä mielenrauhasta. Se on takapakkia. Havainnoi mieltäsi jokaisena hetkenä, riippumatta siitä, miten rauhattomalta se vaikuttaakaan. Suuri mielenrauha toteutuu vain tällä rauhattomalla mielellä harjoitettaessa. Todellinen mielenrauha on olemassa vain rauhattomassa mielessä. Se syntyy rauhallisen ja rauhattoman mielen vuorovaikutuksesta.”

Kodo Sawaki oli opettajani Gudo Nishijiman ensimmäinen zen-opettaja. 

En tiedä onko hyvä vai huono, että lisään omat kommenttini siihen, mitä Sawaki roshi sanoi. Se on sellaisenaan täydellinen. Siitä huolimatta, minäpä lisään joitain epätäydellisyyksiä. 

Alkaessani tehdä zazenia mielenrauha oli yksi asioista, joita halusin saavuttaa. Niinpä zazenia tehdessäni kiinnittelin huomiota ajatukseeni siitä, miltä kuvittelin mielenrauhan tuntuvan. Sitten vertailin omaa tilaani tuohon ajatukseen. Oma todellinen mielentilani ei tietenkään koskaan ollut kuvittelemani rauhallisen tilan veroinen, mikä aiheutti paljon turhautumista, ja tuntemuksen, että tein zazenia ihan väärin. 

Tai sitten yritin pakottaa itseni tilaan, joka muistutti sitä, miltä ajattelin mielenrauhan tuntuvan. Keksin muutamia tapoja tietyllä lailla pysäyttää ajatukset. Mutta ne näyttivät toimivan samoin kuin jos taitat vesiletkun pysäyttääksesi vedentulon. Heti kun päästät letkun suoraksi, vesi juoksee kahta kovempaa. Näin minulle tapahtui ajatusteni kanssa aina kun vapautin tiukan henkisen otteeni niistä. Ne kaikki pärskyivät pihalle ja kastuin läpimäräksi. 

“Sinulla ei ole mielenrauhaa”, sanoo Sawaki roshi, “koska jahtaat kuvitelmaa täydellisestä mielenrauhasta”. Ajatuksesi mielenrauhasta estää todellisen mielenrauhan. En pystynyt näkemään rauhaa, joka jo oli olemassa, koska jatkoin keskittymistä ajatukseeni rauhasta. Vakuuttelin itseäni siitä, että en ollut rauhassa. 

“Kiinnitä huomiosi mieleen jokaisena hetkenä, riippumatta siitä, miten rauhattomalta se vaikuttaakaan”, hän sanoo. Älä huoli siitä tosiseikasta, ettei todellinen mielentilasi vastaa sitä, miltä ajattelet rauhassa olevan mielen tuntuvan. Ole vain sen kanssa, mikä on oikeasti olemassa. 

“Suuri mielenrauha toteutuu vain tällä rauhattomalla mielellä harjoitettaessa”, hän sanoo. Etsimäsi rauha on jo. Rauha ja hiljaisuus on se maaperä, jolla meluisa rauhaton mielesi lepää. Se on kaiken sen melun alla. Ja se on paljon suurempi kuin tuo melu, samalla lailla kuin planeetta Maa on paljon suurempi kuin sinä, joka istut sen kuorella. 

Melu ei voi milloinkaan kilpailla hiljaisuuden kanssa. Se yrittää. Saatat jopa höynähtää ajattelemaan sen onnistuneen. Mutta melua ympäröivä hiljaisuus on ääretön. Melu on vain pieni häiriö hiljaisuuden äärettömyydessä, kuin myrskyinen planeetta kellumassa äärettömässä avaruudessa. “Todellinen mielenrauha on olemassa vain rauhattomassa mielessä”, Sawaki roshi sanoo. 

“Se (mielenrauha) syntyy rauhallisen ja rauhattoman mielen vuorovaikutuksesta”, hän toteaa. Tämä kuulostaa lähes ristiriitaiselta. Mutta sitä se ei ole. Rauhaton mielesi on itse asiassa yksi pieni osa sitä rauhaa, jota olet etsimässä. Minä aikanaan ajattelin rauhattoman mielen ja rauhallisen mielen olevan kaksi eri asiaa. Oli shokki tajuta, että ne olivat täysin saman asian kaksi puolta. 

Kobun Chino, ensimmäisen zen-opettajani opettaja sanoi: “Ainoa erityinen tekniikka on täydellinen itsehyväksyntä koko oman itsen osalta – täydellinen sen itsehyväksyntä, missä olet, syntymäsi, maailma, kaikki. Muussa tapauksessa et pysty istumaan, edes yhtä minuuttia.”

Se on vaikeaa. Täydellinen itsehyväksyntä voi olla zen-harjoituksen vaikein osa. Kestää vain kolmisen minuuttia opettaa joku tekemään zazenia, mutta harjoituksen kypsyminen vie vuosikymmeniä. Tämä johtuu siitä, että me vastustelemme itsemme hyväksymistä. Me haluamme aina olla parempia. Ja ehkä me monella tavalla pystymmekin kehittämään itseämme. 

Itsemme kehittäminen saattaa tulla kivana zazen-harjoituksen sivutuotteena. Mutta zazenia ei tehdä itsen kehittämiseksi. Sitä tehdään itsen hyväksymiseksi. Jahka hyväksyt sen mitä olet, voit alkaa tehdä muutoksia. Siihen asti kaikki muutosyrityksesi perustuvat virheelliselle oletukselle. 

Lopeta mielenrauhan etsiminen. Katso suoraan mielenrauhaa, joka sinulla jo on. 

Alkuperäinen kirjoitus “Peace of Mind” on julkaistu Bradin blogissa 17.9.2019.
Luettu Kajo Zendo Turun viikkozazenissa 19.9.2019. 

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s