Maailmankaikkeus syntyy ja kuolee mukanasi

En ole aivan varma, mitä tämän viikon blogipostaukseksi tarjoamani materiaali on. Se saattaa olla muistiinpanoja johonkin YouTube-videoistani. Se voi olla merkintöjä, joita olen tehnyt tulevaa kirjaani varten. Ehkä se on molempia!

Olen pannut merkille jo vuosikaudet, että monet itselleni mieleisimmistä buddhalaisista opettajista sanovat silloin tällöin juttuja, jotka voi kasata yhteen lauseeseen muotoon “maailmankaikkeus syntyy ja kuolee mukanasi”. Se on omituinen ilmaisu, joka on täysin ristiriitainen sen kanssa, mitä useimmat meistä on opetettu uskomaan. Minä opin asian niin, että tulin maailmankaikkeuteen, joka oli ollut täällä jo miljardeja vuosia ennen saapumistani, ja opin, että kuoltuani maailmankaikkeus jatkaa kulkuaan ilman minua. Ja kuitenkin monet syvästi arvostamistani opettajista sanoivat toisin. 

Sen sijaan, että kommentoisin tässä blogissa, miksi ajattelen heidän sanoneen moisia outoja juttuja, tuon tarjolle kokoelman näitä outoja toteamuksia.

Nauti!

Kirjoituksessaan Yui butsu yo butsu (Buddhat yhdessä buddhien kanssa) Dogen sanoo: “Vuoret, joet, maa ja ihmisolennot syntyvät yhdessä. Kolmen ajan buddhat (menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden) ja ihmisolennot ovat aina harjoittaneet yhdessä.”

Seuraavaksi hän sanoo: “Jos me siis katsomme vuoria, jokia ja maata ihmisolennon syntyessä, me emme näe tätä ihmisolentoa ilmestymässä erillisenä vuorten, jokien ja maan päälle, jotka olivat olemassa ennen [tämän ihmisolennon] syntymistä.”

Kosho Uchiyama kirjassaan Opening the hand of thought sanoo jotain tämän kanssa samankaltaista, mutta vie sen vieläkin pidemmälle. Hän sanoo: “Otettuani ensimmäisen henkäykseni minun maailmani syntyi kanssani. Kuollessani maailmani kuolee kanssani. Toisin sanoen en syntynyt maailmaan, joka oli täällä jo minua ennen. En elä vain yhtenä yksilönä miljoonista, enkä jätä kaikkea taakseni elämään jälkeeni.” 

Kirjassaan Each moment is the universe Dainin Katagiri sanoittaa saman ajatuksen näin: “Kun olennot ilmestyvät, miksi satut olemaan tämä tietty henkilö, joka juuri nyt olet? Et tiedä tarkasti miksi, mutta olet olento, jonka elämää kannattelee ajan ja avaruuden valtaisa verkko. Kun tietty olento nousee esiin, se ei ole vain yksi asia, joka tulee näkyviin – kaikki olennot ilmestyvät samaan aikaan. Yksittäinen asia ei pysty syntymään yksin, koska kaikki elämä on syvällisesti yhteydessä kaikkeen, eikä millään ole omaa riippumatonta olemassaoloaan. Kun synnyt, koko maailma syntyy kanssasi. Kun kuolet, koko maailma kuolee kanssasi.”

Kodo Sawaki roshi sanoi kirjassa Discovering the true self: “Kun me synnymme, myös meidän maailmankaikkeutemme syntyy. Kun me kuolemme, me otamme maailmankaikkeudestamme kaiken mukaamme.”

Kirjassa “I am that” advaita vedanta -opettaja Nisargadatta Maharaj sanoo: “Koko maailmankaikkeus syntyy kehon kanssa ja kuolee kehon kanssa. Sillä on alku ja loppu tietoisuudessa, mutta tietoisuus ei tiedä alkua tai loppua.”

Katagiri roshi puhuu siitä, miten zazenin harjoittaminen tekee kaikista tällaisista buddhalaisuuden filosofiasta löytyvistä oudoista toteamuksista selkeitä. Sitten hän toteaa: “Tämä hetki on tärkeä, koska juuri tässä oleva hetki on ikuinen ja ainiaan kestävä. Mitä ikuinen tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että juuri tämä hetki ilmestyy hetki toisensa jälkeen kaikkina olentoina – ja jälleen tämä hetki, ja jälleen tämä hetki. Siksi nykyhetki on ikuinen, koska juuri nyt ilmestyy ikuisesti. Tämä nykyhetki ei ole vain nykyhetki. Se on yhteydessä koko maailmankaikkeuteen. Jos näet tämän maailmankaikkeuden, tajuat, että olet osa elävää todellisuutta, joka muuttuu jatkuvasti jokaisen hetken olosuhteiden mukaan. Silloin ymmärrät, miksi ihmiselämä on tärkeä. Se on tärkeä, koska jos pidät huolta tästä hetkestä täydestä sydämestäsi, luot hyviä olosuhteita seuraavaan nykyhetkeen.

Uchiyama roshi taas sanoo vähän sen jälkeen, kun hän on sanonut maailman syntyvän ja kuolevan hänen kanssaan: “En voi tarpeeksi korostaa sitä, miten olennaista on katsoa hyvin, hyvin huolellisesti tätä universaalia minää, joka läpäisee maailmankaikkeudessa kaiken. Elät yhdessä maailmasi kanssa. Maailmassa kaikki asettuu kaiken läpäiseväksi minäksi vasta kun ymmärrät tämän läpikotaisin. Buddhalaisina me lupaamme pelastaa kaikki tuntevat olennot, jotta tästä minästä voi tulla aikaisempaakin enemmän oma itsensä.” Tässä meillä on taas yksi toteamus, mikä painottaa buddhalaisen harjoituksen eettistä puolta: kaikkien olentojen pelastaminen. Mutta taaskaan me emme saa minkäänlaisia todisteita siitä, että kun me synnymme ja kuolemme, maailmankaikkeus syntyy ja kuolee kanssamme.

Kodo Sawaki sanoi myös näin: “‘Minuksi’ kutsumani ei pysty pitämään itseään elossa. Kun luovumme tästä ‘minusta’, siitä tulee minä, joka on maailmankaikkeus.” Hän sanoi vielä, että “Henkilökohtainen toimintasi on koko maailmankaikkeuden toimintaa. Sinä toimit yksin maailmankaikkeutena. Tätä tarkoittaa syvällinen zen-harjoitus.”

Dogen sanoo seuraavaksi, sen jälkeen, kun hän on väittänyt maailmankaikkeuden syntyvän ja kuolevan mukanamme ja sanonut meidän pitävän perehtyä siihen: “Me emme tiedä loppua tai alkua, mutta me olemme syntyneet. Emmekä me totisesti tiedä vuorten, jokien ja maan rajoja, mutta me näemme ne täällä ja tässä paikassa. On kuin ne kävelisivät. Älä valita, ettei vuoria, jokia ja maata voi verrata syntymään. Valaise vuoret, joet ja maa niin kuin ne on kuvattu, kerta kaikkiaan samana kuin meidän syntymämme.”

TÄMÄ JUTTU ON ANNETTU MAKSUTTA, MUTTA SUURIN OSA TULOISTANI TULEE LAHJOITUKSISTA. LAHJOITTAAKSESI VOIT MENNÄ OSOITTEESEEN http://hardcorezen.info/donate

Brad julkaisi tämän kirjoituksen hardcorezen.info-blogissaan 8.11.2021. 

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s