Pojat olkaa tavoitteellisia!

BoysBe2-300x225Tässä toinen viesti postilaukusta:

Brad hyvä,

Alettuani istua säännöllisemmin olen huomannut olevani aivan “jos vain -juttujen” riivaama. Ja – ajatellen menneisyyttäni – olen kokolailla aina ollut. Minun (jos vain -juttuni) pyörivät viettieni ja pyrkimysteni tiimoilla; kunhan vain saisin jotain! Kuuntelin vähän aikaa sitten sarjaa neurotieteilijä ja psykologi Jordan Petersonin puheita, joissa hän toteaa pääpiirteissään, että onnellisuuden kemiallinen perusta on tavoitteiden asettaminen tavoitteiden sisään ja niiden saavuttaminen. Hän väittää, että edistymisen tunne on välttämätön vaade onnellisuudelle ja kannattaa “viisvuotissuunnitelman” tapaista lähestymistapaa elämään.   

Minun suunnitelmani tuppaavat olemaan lähinnä “pitäisikö ottaa spagettia teen sijaan” tai korkeintaan “varaan junan nähdäkseni äitini ensi kuussa”. Alisuoriutujan ahdistuspuuskat hyökkäävät kimppuuni säännöllisesti, mitä jos äitini/pomoni/Jordan onkin oikeassa, minun pitäisi suunnitella pääseväni, eteneväni, säästäväni eläkkeeseen, valmistautua maailmanloppuun!! Jos minulla vaan olisi pyrkimyksiä, olisin “menestyneempi” ja taatusti vähemmän neuroottinen ja epävarma. Miten saan sovitettua ahdistuksentunteeni epävarmasta tulevaisuudesta (ja paineen, johon itseni laitan, suunnitellakseni parempaa, turvallisempaa tulevaisuutta) arkipäiväiseen olemassaolooni, johon olen periaattessa aivan tyytyväinen?

Tässä minun (koko lailla toimitettu ja uudellenkirjoitettu) vastaukseni:

Kuulostat ihan minulta!

Japanin Sapporossa on William Smith Clarkin, kuuluisan amerikkalaisen kasvattajan patsas. Hän tuli Japaniin 1800-luvulla Japanin valtionhallinnon pyytämänä, koska se halusi löytää tapoja kehittää valtionsa koulutusjärjestelmää. Hänestä tehdyn patsaan jalustassa on kaiverrettuna hänen suosikkilausahduksensa: “Pojat, olkaa tavoitteellisia!” Jokainen japanilainen henkilö tuntee tämän sanonnan, ja he ovat yleensä ymmällään, jos yksikin amerikkalainen voisi olla tuota lausetta tuntematta.  

Muistan Nishijima roshin pitäneen puheen, jossa hän toi esiin tuon tunnuslauseen, ja hän sanoi, että “olkaa tavoitteellisia” on hänen mielestään kammottava neuvo. 

Minä varmaankin yritän seurata kultaista keskitietä tässä asiassa. Ainakin sen verran mitä minä keskitiestä ymmärrän. Olen maltillisen tavoitteellinen. Pidän kirjojen kirjoittamisesta, mutta tiedän kirjoittamisen vaativan jonkin verran … en tiedä … vääntämistä ja kirjoittamista, vaikka ei olisikaan kirjoittamisfiilis.

Onko se tavoitteellisuutta? Minä en kyllä oikeasti tiedä. Se ei ihan tunnu tavoitteellisuudelta. Mutta voin nähdä, miten joku voisi kuvailla sitä tuolla tavoin.

Minulla ei kylläkään ole viisivuotissuunnitelmaa. Ei kirjailijanuraani tai talouteeni tai mihinkään muuhunkaan liittyen. 

Tämä on kuin vanha Mitch Hedbergin vitsi. Hän sanoo olleensa työhaastattelussa ja haastattelija kysyi: “Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?”

Hedberg vastasi: “Juhlimassa tämän minulle asettamasi kysymyksen viisivuotissyntymäpäiviä.”

Kuvittelen, että jos teen hyviä juttuja nyt, niin niistä tulee hyviä juttuja. Niinpä yritän tehdä hyviä asioita aina, kun jonkin hyvän tekemisen mahdollisuus nousee esiin.  

Minä en oikeasti seuraa Jordan Petersonia erityisen tarkasti. Tein kerran videon yhdestä hänen YouTube-videostaan, joka käsitteli kristinuskoa. Tämä sai monet ihmiset olettamaan, että olisin hänen suuri ihailijansa ja että uskon joka ainoan yksittäisen asian, minkä hän on ikinä sanonut hänen koko urallaan. En tee näin. Tämä näyttäisi olevan yksi monesta kohdasta, jossa en ole Jordan Petersonin kanssa samaa mieltä. Ainakaan tässä muodossa, jossa olette esittäneet tämän väitteen. 

Minusta, tässä tapauksessa, hänellä on järkeenkäypä näkemys. Ihmiset yleensä haluavat tuntea tekevänsä jotain sen sijaan, että vain jollain lailla olisivat olemassa. Kukaan ei halua tuntea itseään hyödyttömäksi. Ja monet ihmiset tänä päivänä todella kokevat itsensä hyödyttömiksi. Heidän hyödyttömyyden tuntemuksensa ajavat heitä usein etsimään tapoja olla hyödyksi. Esimerkiksi jengiin tai lahkoon kuuluminen voi saada ihmiset kokemaan olevansa suureksi hyödyksi. Uusnatsi- tai valkoisen ylivallan porukkaan liittyminen voi saada ihmisen tuntemaan itsensä hyödylliseksi. Sellaiseen ryhmään liittyminen, joka tekee väkivallantekoja ketä tahansa ryhmän “natsina” pitämää henkilöä kohtaan – vaikka henkilö ei edes olisi natsi – voi saada ihmisen kokemaan olevansa hyödyllinen. Mikään näistä ei ole hyödyksi muulle yhteiskunnalle.

Mutta jos Peterson ehdottaa, että tavoitteellisuus on ainoa tapa ratkaista tämä ongelma, siinä tapauksessa minun on oltava eri mieltä. Sinun ei välttämättä tarvitse olla tavoitteellinen tunteaksesi, että sinun elämälläsi on tarkoitus. Juuri tällä hetkellä sinun tarkoituksesi saattaa olla ojentaa voirasia. Eikä siinä ole yhtään mitään väärää. 

Elämäsi tarkoituksen ei tarvitse olla suuri tavoite, jota kohti ponnistelet saapuaksesi sinne tulevaisuudessa. Tarkoituksesi elämässä voi olla tehdä se, mikä on tarpeen juuri tässä hetkessä. Ja hetkinä, jolloin mikään tietty toiminta ei ole tarpeen, olet vapaa lepäämään. Koska melko pian jonkinlainen toiminta on tarpeen, ja jos olet levännyt, olet paljon paremmassa asemassa toimeen tarttuessasi. 

Mikä on ongelmallista tavoitteellisuudessa – niin kuin sitä yleensä harjoitetaan – on, että se laittaa onnellisuuden kategoriaan “asioita, jotka koetaan tulevaisuudessa.” Onnellisuuden tuohon kategoriaan laittamisen ongelmana on, että se tuppaa jäämään tuohon kategoriaan. Tuloksena on, että vaikka saavutat unelmasi, se ei ole koskaan riittävästi. Et pääse koskaan oikeasti nauttimaan siitä mitä sinulla on, koska jatkuvasti rakentelet kuviteltua tulevaisuutta.  

Minulla itselläni on luultavasti muutamia tavoitteita vaanimassa mieleni perukoilla, mutta yritän olla ottamatta niitä turhan vakavasti.

 

Brad julkaisi alkuperäisen tekstin “Boys Be Ambitious!” hardcorezen.info-blogissaan 4.9.2019. 

 

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s