Kannatat sitä mitä et ääneen vastusta

ArguingPolitics.jpgEn yleensä käy katsomassa Facebookissa, miten ihmiset ovat reagoineet blogikirjoituksiini. Mutta tänään, kun luulin klikkaavani jotain muuta, näin, mitä kaverini oli sanonut julkaisustani nimeltään  “Mitä Buddha sanoi, mistä meidän ei pitäisi puhua”.

Hän sanoi: “Brad on täyttä paskaa. Moraalilla ja etiikalla on väliä. Mitä et ääneen vastusta, sitä kannatat. Siitä ajasta on ikuisuus, kun hyvät ihmiset voivat olla hiljaa.”

Otetaanpa tämä pala kerrallaan.

Hän sanoo minun olevan täyttä paskaa. Olen samaa mieltä. 

Hän sanoo moraalilla ja etiikalla olevan väliä. Olen siitäkin samaa mieltä. Valtava osa jokaisesta kirjoittamastani kirjasta on omistettu ajatukselle, että moraalilla ja etiikalla on merkitystä. 

Sitten hän sanoo: “Mitä et ääneen vastusta, sitä kannatat.” Teille, jotka ette puhu englantia äidinkielenänne, selkeämpi tapa sanoa tämä olisi: “Jos et ääneen vastusta jotain, sinä tuet, autat, helpotat ja jopa rohkaiset sitä.”

Tämä on hyvin yleinen ajattelutapa. Se on ajatus, jonka kuulemme niin usein, että monet meistä eivät koskaan kyseenalaista sitä. 

Minä en kuitenkaan ole varma, että se olisi totta. 

Kerroin sinulle viime blogikirjoituksessani, etten äidy poliittiseksi. Tuntuu kuitenkin siltä, että minulle paras tapa selittää tuntemukseni tässä asiassa vaatii ilmaisemaan ainakin hieman poliittisista näkemyksistäni. 

Kuten useimmat vakiolukijoistani tietävät, en ole presidentti Donald Trumpin ihailija tai kannattaja. Tiedän joidenkin lukijoitteni olevan, mutta he ovat entuudestaan hyvin perillä siitä, mihin suuntaan olen kallellani, joten olen varma, etteivät he ota tätä panetteluna. 

Mieluummin en näkisi Trumpin tulevan valituksi uudelleen vuonna 2020. En aio sanoa miksi, koska minulla ei ole kiinnostusta yrittää muuttaa kenenkään mielipidettä tässä asiassa. 

Monet muutkaan eivät halua Trumpin uudelleenvalintaa. Ja he sanovat sen ääneen. Kovaan ääneen. Silti minusta tuntuu, että monet heistä itse asiassa kannustavat ihmisiä äänestämään Trumpia. 

Näin käy, koska monet ottavat saman asenteen kuin kaverini. He luonnehtivat Trumpia läpeensä pahaksi. Ja tietysti kaikki muutkin, jotka tukevat Trumpia, ovat heidän silmissään pohjiaan myöten pahoja. Ja nyt kaikki, jotka jättävät mieluummin puhumatta Trumpia vastaan, ovat hekin pahoja, tai ainakin täyttä paskaa.

Jos jotkut luonnehtivat sinua pahaksi, haluatko olla heidän kaverinsa? Haluatko tukea niitä asioita, joita he kannattavat? Haluatko kuunnella heidän perustelujaan, miksi he kutsuvat sinua pahaksi?

Vai tuletko todennäköisemmin sanoneeksi “painukaa helvettiin!” ja tarkoituksella kannatat juuri sitä mitä he vastustavat?

Monet amerikkalaisten buddhalaisten yhteisössä ovat ottaneet poliittisen äärivasemmiston omakseen, koska heistä se on paras tapa voittaa herra Trump vuonna 2020. San Francisco Zen Center, johon kaverini kuuluu, on tehnyt näin oikein isolla kädellä, kuten myös Brooklyn Zen Center ja Upaya Zen Center. On varmasti muitakin, mutta lopetin katsomisen, kun se teki liian kipeää. 

Uskon heidän olevan täysin väärässä. Näiden zenkeskusten ottama kanta hätistää entistäkin enemmän ihmisiä kannattamaan heidän vihaamaansa ehdokasta. 

He voisivat yhtä hyvin ostaa koko porukalle MAGA-lippikset ja poseerata lakeissaan zenkeskuksensa edessä. Itse asiassa tuo voisi todennäköisesti olla tehokkaampi tapa voittaa Trump. Kuka haluaisi tuntea kuuluvansa samaan lössiin kaljuksi ajeltujen, uskonnolliseen kulttiin kuuluvien ja huvittaviin kaapuihin pukeutuneiden hissujen kanssa?

Varmaankin ajattelet minun vitsailevan. En vitsaile. 

Kaverini kannanotossa on myös oletus, että on yksi ja vain yksi tapa ääneen vastustaa jotain. Minusta se ei pidä ollenkaan paikkansa. 

Kaverini sanoo: “Siitä ajasta on ikuisuus, kun hyvät ihmiset voivat olla hiljaa.”

En voi olla samaa mieltä. Minusta ainakin joidenkin ihmisten – hyvien tai muunlaisten – pitää valita olevansa hiljaa, tai ainakin valita olevansa liittymättä hälyyn, jota kaikki muut tuottavat. 

Oman mielipiteen julistaminen kovaan ääneen on harvoin tehokas tapa vakuuttaa muita sitä kannattamaan. Se saattaa sytyttää niitä, jotka ovat jo kanssasi samaa mieltä. Mutta lopuille meistä se on ärsyttävää ja vastenmielistä. Vaikka olisimme taipuvaisia olemaan kanssasi samalla kannalla, laitamme silti sormet korviimme ja menemme muualle. 

Omalla kohdallani koen huutokilpailujen ulkopuolella pysymisen parhaaksi tavaksi ohjata poliittista tilannetta myönteiseen suuntaan. 

Minulla ei ole merkittäviä politiikassa tarvittavia puhetaitoja. En ole hyvä vakuuttamaan ihmisiä uskomaan juttuihin tai tukemaan asioita. Mitä ikinä haluaisin sanoa politiikasta, se on sanottu jo paljon paremmin muiden ihmisten toimesta. 

Minusta minulla on paljon tärkeämpi homma.

Poliittiset virtaukset tulevat ja menevät. Ne ovat kuin muodit tai musiikkityylit. Joskus kaikki käyttävät leveälahkeisia housuja ja kuuntelevat The Electric Prunesia. Kymmenen vuotta myöhemmin heidän lahkeensuunsa ovat tiukat ja he kuuntelevat Talking Headsia. 

Mutta buddhalaisuus ei ole muotia. Buddhalaisuus on pitänyt pintansa 2500 vuotta, suureksi osaksi siksi, että se on ollut yleisesti muokkautumatta poliittisten suuntausten ja muotien mukaan. 

Kuten sanoin, mieluummin näkisin, ettei Trumpia valittaisi uudelleen ensi vuonna. Mutta vuoden 2020 Yhdysvaltojen presidenttikisa ei ole elämäni suurin murhe. Vaalit menevät niin kuin menevät, riippumatta siitä, mitä minä niistä sanon. Nykyinen rajakiista ratkeaa tai ei ratkea, riippumatta siitä, mitä minä siitä sanon. Sota Iranin kanssa puhkeaa tai sota Iranin kanssa ei puhkea, riippumatta siitä, mitä minä siitä sanon. 

En sano, että kenenkään ei pitäisi sanoa mitään näistä asioista. En sano edes sitä, että kenenkään buddhalaisen ei pitäisi sanoa mitään näistä asioista. 

En usko, että suuret ihmisjoukot – edes buddhalaisia ihmisiä – jättäisivät puhumatta näistä asioista, jos minä en julista omia mielipiteitäni. Jo nykyiselläänkin raivoaa monia tiukkoja väittelyjä mediassa ja muilla julkisilla ja yksityisillä areenoilla. 

Ehkä meille muutamille on hyödyllisempää tarjota tilanteita, joissa voidaan keskustella muista asioista ja missä voidaan tavoitella toisenlaisia toimintatapoja. 

Jos voin tarjota paikan, jossa vannoutunut Donald Trumpin kannattaja voi istua hiljaisuudessa sellaisen tyypin vieressä, jonka mielestä Ilhan Omarin pitäisi johtaa maatamme, se olisi minusta tosi hyvä asia. Jos pystyn kirjoittamaan juttuja, jotka saavat toisistaan paljon poikkeavia poliittisia liikkeitä kannattavia ihmisiä katsomaan asioita, jotka ovat syvällisempiä ja universaalimpia kuin mikään politiikka, silloin minusta tuntuu, että olisin voinut edistää jotain myönteistä ja hyödyllistä. 

Alkuperäisen tekstin “What You Don’t Speak Out Against You Co-sign?” Brad Warner julkaisi Hardcorezen.info-blogissaan 18.7.2019. 

Luettu Kajo Zendo Turun viikkozazenissa 26.7.2019. 

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s