Toimivatko taikasienet meditaation tapaan?

shrooms1-215x300Annahan kun yritän tätä jälleen kerran.

Aina yrittäessäni uudelleen selittää eroa hallusinogeenisten huumeiden tuottamien kokemusten ja pitkäkestoisen meditaatioharjoituksen todellisuuksien välillä, lupaan itselleni, että nyt se on viimeinen kerta. Ja sitten muutaman kuukauden kuluttua löydän taas itseni samasta puuhasta. 

Jotkut jakoivat edellisen juttuni muutamaan paikkaan Facebookissa, missä se sai joitain värikkäitä vastauksia. Yksi kaunopuheinen kommentoija nimesi minut “ylimieliseksi mulkuksi”, koska en tukenut hänen uskomustaan siitä, että huumeilla voit valaistua nopeasti ja helposti. Samassa viestiketjussa facebook-kaverini lähetti tämän artikkelin, joka ilmeisesti osoittaa, että taikasienet tuottavat samat vaikutukset kuin meditaatiokin. Tiede on sen todistanut. Niinpä sen on oltava totta. 

Minulle tämä on vähän kuin sanoisi, että jos teet 150 punnerrusta, paahdat kaksi tuntia stepperillä, puoli tuntia juoksumatolla ja sitten runkkaat, sinun sykkeesi, endorfiinitasosi ja aivojesi tuntoalueet sekä yhteyskeskukset ovat täsmälleen samanlaiset kuin ne olisivat, jos harrastaisit kolme ja puoli tuntia napakkaa seksiä kahden venäläisen ballerinan kanssa, joista toinen on värjännyt hiuksensa chartreuse-liköörin värisiksi tapahtumaa varten, koska hän tietää sinun pitävän anime-hahmoista. Ja sitten voidaan päätellä, että treenaaminen ja itsetyydytys toimivat kuin seksi ja on siksi sama asia, tai ainakin riittävän samanlainen korvike. 

Minulle on aivan sama, vaikka tiede sanoisi sen olevan sama asia. Se ei ole. Se ei ole sama asia, koska tällaista tutkimusta tekevät tiedemiehet eivät tutki tämän kysymyksen oikeita osasia. Heillä ei yleensä ole juurikaan tai ollenkaan kokemusta meditaatiosta. Näillä filosofeilla, joiden tuumailuja olen aiheesta lukenut, ei ole aavistustakaan mistä he puhuvat, koska he ovat kokeilleet ainoastaan huumeita ja ovat harvoin (jos koskaan) pistäneet itseään likoon siten, miten meditaatiossa tulee tehdä. 

Sanottaessa että taikasienten psilosybiini tuottaa saman vaikutuksen kuin meditaatio, on kuin sanoisi, että romanssi, avioliitto ja perhe ovat tehoton tapa saavuttaa orgasmi. Ehkä ne ovat, jos laitat sen sanoiksi tällä tavoin. Mutta tässä mennään totaalisesti kiville. Keholliset vaikutukset voivat olla täysin samat kahdessa aivan eri tapauksessa, siinä kun koet orgasmin sellaisen ihmisen kanssa, johon olet syvästi rakastunut ja siinä, kun koet orgasmin oltuasi tunnin pornhub.com-nettisivustolla. Nuo kaksi orgasmia eivät vaan ole ollenkaan sama juttu. 

Tähän pitää kuitenkin sanoa, että moni meditoija tekee täsmälleen saman mokan kuin nämä tieteentekijät. Nämä meditoijat ajattelevat, että Suuret Hetket, joita joskus tapahtuu meditaation aikana, ovat koko meditaatiohomman juju. Jos ajattelet näin, on helppo tulla siihen päätelmään, että huumeet voivat olla tehokkaampi tapa saada samat tulokset. On kokonaisia meditaatiokoulukuntia, jotkut näistä melko vanhoja ja arvostettuja, jotka vaalivat näkemystä, että meditaation tarkoitus on tuottaa jonkinlainen suuri havahtumisen hetki. Ei ole yllättävää, että ihmiset, jotka ovat suhtautuneet meditaatioon tällaisen väärinkäsityksen kautta, tulevat sellaiseen lopputulemaan, että “sekä hallusinogeenit että meditaatio voivat johtaa sinut hyvin samanlaiseen, ellei jopa samaan kokemukseen”, kuten Gary Weber toteaa hänen aiemmin tässä jutussa viitatussa artikkelissaan. 

Sen väärinymmärretyn uskomuksen ytimessä, jonka mukaan huumeet ja meditaatio tekevät saman asian, on uskomus, että meditaatio liittyy tuloksiin. Todellisessa maailmassa vaan ei tuloksia ole. On vain tämä. 

Palataan aiempaan esimerkkiini treenaamisesta ja itsetyydytyksestä verrattuna yöhön kahden ballerinan kanssa. Kuntoilu ja itsetyydytys ovat suhteellisen edullisia ja helppoja. Liity Namikaan ja hanki nettiyhteys, niin sinulla on kaikki tarvitsemasi välineistö. Ei vaadita minkäänlaista henkilökohtaista yhteyttä tai sitoutumista. Mutta pääsy näiden ballerinojen seuraan tulee vaatimaan vähän ponnisteluja. Sinun pitää tavata heidät, mikä itsessään jo vaatii paljon sinnikästä työtä. Sinun pitää vakuuttaa heidät, ettet ole psykopaatti. Sinun pitää pystyä luomaan luottamuksellinen ja jopa rakastava suhde. Suhde jatkuu, kun heräätte kolmisin tukat pörröisinä ja nälissänne Motel 6:sta seuraavana päivänä. Jollekin tulee todennäköisesti sydänsuru. Ehkä sinulle. Ehkä itket sen perään vielä kolme vuotta myöhemminkin. Se on suuri sijoitus. Pystyvätkö jumppa ja itsetyydytys “saattamaan sinut hyvin samanlaiseen, ellei jopa samaan kokemukseen?” Oma fiilikseni on, etteivät pysty. 

Meditaation harjoittamiseen laittamani vuosikymmenet eivät ole olleet yhtä halpoja ja helppoja kuin saada annos ekstaasia tai pussillinen sieniä. Ne ovat vieneet minut muutamiin tosi sekopäisiin paikkoihin, sekä paikan että ihmissuhteiden näkökulmista. Muodostin kummallisen siteen Japanin keisarillisen armeijan iäkkään veteraanin kanssa. Istuin päivätolkulla läkähdyttävissä hikikopeissa ihmisten kanssa, joiden kanssa ainoa yhteinen kiinnostuksen kohde tuntui olevan uteliaisuus selvittää, että mikä hitto elämä oikein on, ja sitten huomasin, ettemme eronneetkaan toisistamme mitenkään. Olen kohdannut niin syvää tylsyyttä, että se tuntui voivan tuhota minut. Ja olen nähnyt itseni liukenevan ja tulevan uudelleen takaisin kokoon, sitten huomaten, että ei edes tämä ollut homman pointti. 

Jos kerrot, että olisin voinut tehdä saman jutun muutamassa tunnissa annoksella jotain huumetta, kerron sinulle, että olet mennyt totaalisesti metsään. Näköjään uudelleen, uudelleen ja uudelleen.

Elämme yhteiskunnassa, joka palvoo lääkkeitä. Se on nopea ratkaisu, joka sallii sinun ylläpitää muuten epäterveellistä elämäntapaa kuitenkin jonkinasteisella mukavuudella. Stressaamme niin hulluna, että saamme migreenipäänsärkyjä ja sen sijaan, että vähentäisimme stressiä, me hankimme pillerin, jolla selviämme tilanteesta. Meitä vietellään lääkemainoksilla, jotka lupaavat, että voimme syödä niin paljon pikaruokaa ja jäätelöä kuin haluamme, emmekä silti liho. Me haluamme tuloksia ja me haluamme ne nyt heti, mahdollisimman vähällä vaivalla. Me emme tykkää, kun joku haastaa uskomme nopeisiin ratkaisuihin.

Mutta millaisia tuloksia me saamme, kun emme satsaa hommaan tosissamme, kun emme ole halukkaita muuttumaan, kun emme halua myöntää, että ehkä meidän tavassamme elää on jotain perimmiltään täysin väärää?

Ihmiset suuttuvat oikein kunnolla, kun heille kerrotaan, että nopeat ratkaisut eivät toimi. Ihmiset ovat tosi pahana, kun kerrot, että heidän hallusinogeenejä käyttäessään päässään näkemänsä piirretyt eivät ehkä olekaan merkkejä valaistumisesta. Se, että satut joskus näkemään piirrettyjä päässäsi meditaation aikana, ei tarkoita, että meditaation tarkoitus on nähdä piirrettyjä päässäsi. 

Brad Warner julkaisi alkuperäisen jutun Do Magic Mushrooms Work Like Meditation? Hardcorezen.info-blogissaan 9.10.2012.

Luettu Kajo Zendo Turun viikkozazenissa 4.7.2019. 

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s