Jooga on uusi satanismi

Täällä Etelä-Kaliforniassa muutamat raivostuneet kristityt vanhemmat ovat haastamassa paikallisen koulupiirin oikeuteen, kouluissa tarjottavien ilmaisten joogatuntien vuoksi. Tämä muistuttaa minua Pat Robertsonin kuuluisasta videosta, jossa kristittyjä kehotetaan pelkäämään joogaa, koska siinä rukoillaan hindujen jumalia. Kuvittelen niiden liittyvän jotenkin toisiinsa. Itse Vatikaani on julistanut joogan, sekä zenin ja transsendenttisen meditaation, mahdollisesti taantuvankehonpalvontakulteiksi”. Ihmiset Amerikassa ovat hyvin sitoutuneita uskontoonsa. Uskonto on heille kuin vaimo/aviomies tai tyttö-/poikaystävä. Voit saada vain yhden! Jos olet kristitty ja joogaat, olet uskoton Jeesukselle!

Japanilaiset sen sijaan ovat uskonnollisesti hyvin siveettömiä. Uskontojen suhteen he ovat ikään kuin moniavioisia. Monet heistä käyvät buddhalaisissa temppeleissä buddhalaisten pyhäpäivinä, shintolaisten pyhäköissä shintolaisten pyhäpäivinä ja ehkä jopa satunnaisesti kristittyjen kirkoissa kristittyjen pyhinä, kuten jouluna ja pääsiäisenä. Monet ei-kristityt japanilaiset viettävät kirkkohäitä, usein ulkomaalaisten kaverien kanssa, jotka leikkivät saarnaajia. Siitä ei tehdä isoa numeroa.

Haudutettuani itseäni japanilaisessa kulttuurissa piiitkään, minun on ajoittain hankalaa saada otetta siitä, miten amerikkalaiset maanmieheni suhtautuvat tämän kaltaiseen juttuun. Saan kuitenkin monilta kristityiltä kysymyksiä siitä, voivatko he tehdä zen-harjoitusta luopumatta kristinuskosta. Vastaan aina kyllä. Ei ole nähdäkseni ristiriitaa siinä, että uskoo Jeesukseen herrana ja pelastajana ja harjoittaa zazenia. Monet kristityt harjoittavat zazenia, esimerkiksi Thomas Merton. Zen-harjoituksessa ei ole kysymys siitä, että tarvitsisi uskoa johonkin. Näin ollen ristiriitaa ei ole. Sitä paitsi on kristillisiä hiljaisen meditaation muotoja, jotka ovat hyvin samankaltaisia zazenin kanssa, vaikka niitä ei tällä hetkellä harjoiteta kovin laajasti amerikkalaisissa kirkoissa.

Nämä kristityt (Etelä-Kalifornian) San Diegossa sanovat, että jooga on yksi hindulaisuuden muoto. Näin voi hyvin sanoa. Sana jooga tarkoittaa iestämistä, vaunujen eteen valjastamista, yhdistämistä ja tulee hindulaisesta käsitteestä, joka koskee itsensä yhdistämistä Jumalaan. Jumalalla he tietenkin tarkoittavat Vishnua tai Brahmania tai jotain muuta niistä tsiljoonasta nimestä, joita heillä on antaa Jumalalle. Toisaalta, sanalla jooga on huikea määrä eri merkityksiä. Sitä käytetään jopa buddhalaisessa perinteessä, kuten yogacarassa,joogan tiessä”, joka ei ole hindulaisuutta laisinkaan. Eikä siihen liity alaspäin katsovaa koiraa tai gorilla-asentoa, jotka artikkelissa mainitaan (haluan tietää millainen tämä gorilla-asento on!).

Mistä päästään sitten kokonaan toiseen näkökulmaan. Se mitä nimitämme länsimaissa tavallisesti joogaksi, merkitsee pikemminkin hathajoogaan kuuluvia venytyksiä ja asentoja, kuin uskonnollista joogaa. Mielenkiintoinen juttu on, että se minkä me tunnemme hathajoogana, on oikeasti intialainen versio eräistä voimisteluliikkeistä ja asennoista, jotka intialaiset omaksuivat heidän ollessaan Britannian siirtomaa.

Suurin osa lännessä opetettavasta joogasta on erittäin maallistunutta. Opettajat eivät useinkaan tiedä, eivätkä paljon piittaa harjoituksen niin sanotuista hengellisistä näkökohdista. Mielestäni kysymys, onko meditaatio uskonnollinen harjoitus vai ei, on todellisuudessa kuumempi juttu, kuin joogan oletetut hindulaiset juuret. Kukaan ei ole oikeasti huolestunut venyttelystä. Vaikka olen nähnyt joidenkin väittävän että jooga-asennot ovat itse asiassa palvonnan muotoja, se näyttää olevan vähemmistön mielipide. Se, mistä ihmiset todella repivät pelihousunsa, liittyy meditointiin.

Tiedän kertoneeni tämän tarinan jo monta kertaa. Mutta kun ensimmäisen kerran pääsin sisälle tähän zen-juttuun, seurustelin erään tytön kanssa, jonka äiti oli harras kristitty. Häntä huoletti, että avaamalla mieleni meditaatiossa, saattaisin sallia demonien tunkeutua sisääni ja antaa niiden hallita minua. Se oli jotenkin hassua, koska zazen oli tavallisesti niin tylsää, että tavallaan toivoin demonien yrittävän vallata aivoni! Mitä tahansa pitkäveteisyyttä lievittämään!

Melkoinen joukko meditaatio-opettajia yrittää näinä päivinä tehdä meditaatiosta maallista. Sen lisäksi, että se ei järkytä kristittyjä, se tuntuu myös mainiolta tavalta laajentaa kuulijakuntaa ja tehdä tukuittain rahaa. Paljon siitä mitä näen mainostettavan maallisena mindfulness harjoituksena – ja ties minä – on yksinkertaisesti buddhalaisuutta. Olen leikitellyt idealla, että esittäisin itsekin asiat tuolla tavoin. Tulevan kirjani varhaisimmissa luonnoksissa yritin poistaa sanat ”zen” ja ”buddhalainen”, kuten myös niiden eri johdannaiset. Tuntui kuitenkin petolliselta tehdä niin. Valehtelisin, jos yrittäisin sanoa, etten saanut ajatuksia buddhalaisilta opettajiltani tai buddhalaisesta harjoituksesta. Näin ollen jatkoin ja sanoin olevani zen-buddhalainen, vaikka mielestäni termi on hieman harhaanjohtava.

Mielestäni suuri osa siitä huolesta, jota amerikkalaiset esittävät tämänkaltaisista asioista, perustuu juuri siihen ajatukseen, jonka aiemmin mainitsin, että jokaisen tulee olla uskollinen omalle uskonnolleen. Me todella pelkäämme sekoittavamme asioita keskenään. Mutta kun tällaista puhtautta ei ole koskaan ollut olemassakaan. Se minkä tunnemme nyt kristinuskona, on pohjimmiltaan juutalaismessiaaninen kultti, johon on sekoitettu paljon kreikkalaista filosofiaa. Nykyajan buddhalaisuus ei taatusti ole puhdasta sekään. Siihen on sekoittunut hindulaisuutta bön-uskontoa Tiibetistä, taolaisuutta ja näinä päivinä on heitetty sekaan jopa joitain kristillisiä käsitteitä.

Sanottuani tämän, tulee mieleeni olla varovainen, jotten huolimattomasti sekoittaisi asioita keskenään. Esimerkiksi: en ole ihastunut tavasta miten monet amerikkalaiset näkevät zenin usein eräänlaisena japanilaisen psykoterapian muotona. Minusta meidän tulee olla tässä varovaisia.

Mutta ehkä ero minulle on siinä, että en näe tässä asiassa tarvetta siirtyä varovaisuudesta pelkäämiseen.

Joten rauhoitutaanpa siellä San Diegossa! Huolestukaa mieluummin ComicConista! Se on paikka, jossa oikeat paholaisenpalvojat hengailevat!

Brad Warner 21.2.2013
Suomentanut Aki Saikko 6.3.2017

2 thoughts on “Jooga on uusi satanismi

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s