Zen mieli, aloittelijan mieli

Teille, jotka jatkuvasti kysytte minulta ”Oi mestari, mitä kirjoja minun tulisi lukea?”, mutta ette ole vielä lukeneet Shunryu Suzukin kirjaa ”Zen mieli, aloittelijan mieli”, ja teille jotka kyselette ”minulla ei ole opettajaa, miten minun tulisi toimia?” esitän pari pätkää tästä Suzukin klassikosta. Teksti löytyy kirjan sivulta 72 ja kappale on nimeltään ”Oikea asenne”. Anna palaa Shunryu!

”Soto tyylisuuntamme painottaa shikantazaa, eli vain istumista. Oikeastaan meillä ei ole mitään erityistä nimeä harjoituksellemme; kun harjoitamme zeniä, niin vain harjoitamme sitä. Jatkamme harjoitustamme huolimatta siitä, kuinka uneliaita olemme tai kyllästyneitä toistamaan samaa harjoitusta päivä toisensa jälkeen. Riippumatta siitä, rohkaiseeko joku meitä harjoittamaan vai ei, me vain teemme sen. ”

”Vaikka istut Zazenia yksin ilman opettajaa, uskon sinun löytävän keinon päätellä, onko harjoituksesi riittävää vai ei. Kun kyllästyt istumiseen tai kun harjoitus alkaa tuntumaan sinusta vastenmieliseltä, sinun tulisi tunnistaa tämä varoitusmerkiksi. Lannistut harjoituksesi suhteen silloin, kun siitä tulee idealistista. Harjoituksesi tavoitteeksi on tullut saavuttaa jotain, eikä se ole enää tarpeeksi puhdasta. Kun harjoituksestasi tulee ahnetta, lannistut siitä. Sinun tulisi olla kiitollinen varoitusmerkeistä, jotka osoittavat puutteita harjoituksessasi. Unohtamalla virheesi ja jatkamalla istumista voit palata alkuperäiseen harjoitukseesi. Tämä on erittäin tärkeä seikka.”

”Minulla ei ole opettajaa”-jengille haluaisin sanoa, että teidän todella pitää nähdä hieman vaivaa asian eteen. Se ei riitä, että googlaa zenin ja oman kaupunkinsa nimen, ja luovuttaa sen jälkeen, kun hakutulokset eivät vastaa odotuksiasi. Zenissä on sanonta, jonka mukaan ei kannata vastata kysymyksiin Buddhalaisuudesta ennen kuin kysyjä on kysynyt kysymyksensä kolme kertaa. En tiedä ketään, joka aivan kirjaimellisesti toimisi näin. Se on vain nyrkkisääntö, jotta et tuhlaisi aikaasi henkilöiden kanssa, jotka haluavat vain jutella joutavia eivätkä ole asian suhteen vakavissaan. Monet hyvät opettajat eivät mainosta olemassaoloaan. Suurin osa heistä ei ainakaan blogaa!

Neuvoni teille, joilla ei ole opettajaa? Vääntäytykää pois tietokoneruutujenne takaa ja alkakaa etsimään. Joskus se vie aikaa.

Kirjoittanut Brad Warner 17. Elokuuta 2006
Suomentanut Sakari Lindeman

One thought on “Zen mieli, aloittelijan mieli

  1. Sattumalta just eilen otin Suzukin klassikon käteeni kirjastossa enkä tahtonut päästä siitä eroon. Se onkin yllättävän hyvä ja laadukkaan oloisesti käännetty Mikael Niinimäen toimesta. Tää postaus oli kans hyvä. Kiitos.

    Tykkää

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s