Just don’t do it

dont-do-it-300x225Joku mies kirjoitti minulle vähän aikaa sitten sanoen, ettei hän ymmärtänyt mitä shikantazassa pitää tehdä.

Niille jotka eivät tunne tuota sanaa, shikantaza on sen tyylistä zazenia, jota minä opetan. Sana tarkoittaa kirjaimellisesti “vain istumista”.

Mutta vain-sana tässä “vain istumisessa” on painokas vain. Se ei ole sellainen vain kuten “vain istuskelussa”. Se on enemmänkin tyyliin “ÄLÄ TEE YHTÄÄN MITÄÄN MUUTA KUIN VAIN ISTUMISTA.”

Kaveria, joka minulle kirjoitti, häiritsi kaikenlaiset mieleen tulleet ajatukset, kun hän yritti tehdä shikantazaa. Hän ajattelee suklaakakkua. Sitten hän ajattelee seksiä. Sitten hän miettii, minkäköhänlaisia vaatteita munkit pitävät kaapujensa alla. Sitten hän ajattelee musiikkikappaletta, josta hän pitää. Ja niin edelleen ja niin edelleen ja niin edelleen.

Se ei voi olla shikantazaa!

Voiko se?

Niinpä hän kysyi zen-opettajaltaan. Nainen sanoi, “kuvittele ajatusten lipuvan ohitse kuin pilvet taivaalla”. Tämä todennäköisesti toimii opettajalla, mutta se ei toiminut tällä kaverilla.

Shikantazaa on todella vaikea kuvata. Mielestäni kaikki, jotka yrittävät kuvailla sitä, tekevät parhaansa mahdottomassa tilanteessa. Dogenin versio oli ”ajattele ajatusta ei-ajattelusta. Mikä on ei-ajattelun ajatus? Se on täysin erilainen kuin ajattelu.” Sitä on vaikea tehdä paljoa tätä paremmin.

Ongelma on se, että ei ole hyviä tapoja antaa ohjeita siitä miten ei tehdä mitään.

Mitä ikinä haluat tehdä mielesi kanssa shikantazassa, älä tee sitä. Ehkä sen voisi sanoa noin. Istu suorana, yritä olla liikoja liikkumatta, mitä ajatuksia tuleekaan, anna niiden olla. Se on kuin haluaisit vetää lapaseen, mutta et kuitenkaan vedä. Miten voit kuvata ei lapaseenvetämisen harjoittamista? Se on täysin erilaista kuin lapaseenvetäminen.

Ehkä tuo on liian miesversio. Minun pitäisi kokeilla jotain yleisempää. Miten olisi – se on kuin haluaisit raapia kutisevaa kohtaa, mutta et raavi. Miten kuvaisit harjoitusta kun et raavi kutinaa? Se on täysin erilaista kuin raapiminen.

Katsotaan, jos osaisin kuvata mitä oikeasti teen joka päivä. Istun jossain, yrittäen tehdä hyvää shikantazaa kirjamellisesti 723:ta kertaa pelkästään tuona vuotena. Ja joku ajatus hyppää kyytiin. Ja minä kiinnostun tuosta ajatuksesta. Mitä jos kirjoittaisin rock-musikaalin, joka perustuisi Buddhan elämään? Ehkä siitä tulisi yhtä mahtava kuin Jesus Christ Superstar -rockooppera! Saisin Zero Defexin soittamaan sen livenä Highland-teatterissa Akronissa.

Voi paska. Ok. Shikantaza. Jätä tuo ajatus. Tarkasta asento. Jep. Kallistun eteenpäin. Ok. Hartiat taakse. Rintakehä auki. Selkäranka tasapainossa lonkkien päällä. Niauuuuuuuuu.

Hetkeen ei tule yhtään ajatusta. Kiva. Kiva sana tuo. Kiva. Niin monta tapaa jolla voit sen sanoa. Kiiva! Tai ehkä ouluksi. Kivvaa, tiiäkkö. Tai kii vaa. Se kirjoitetaan kuin kiva, mutta sanotaan kii vaa. Jos kirjoittaisin tämän blogiin, niin miten saisin sanottua sen selkeästi…

Voi paska! Ok. Shikantaza. Pistä tuo ajatus sivuun. Tarkasta asento. Jep. Kallistun vasemmalle. Ok. Hartiat taakse. Rintakehä auki. Selkäranka tasapainossa lonkkien päällä. Niauuuuuuuuu.

Mikä tuo haju on? Pitäisikö kertoa jollekin tuosta hajusta. Miten voin kertoa jollekin hajusta ilman, että teen lainkaan ääntä? Ääni häiritsee. Rakastan Buzzcocksia. Niin surullista, että Pete Shelly kuoli.

Ja niin edelleen.

Näin shikantaza menee minulla, ja olen tehnyt sitä suunnilleen kahdesti päivässä syksystä 1983 saakka.

Juttu, jonka lopulta opin ehkä kymmenen tai viidentoista vuoden päivittäisen istumisen jälkeen oli, että jokainen ajatukseni oli vain ajatus. Tiedän, ettei tuo kuulosta juuri miltään. Tuon tietää jokainen!

Mutta minä en oikeasti tiennyt. Ehkä sinäkään et tiedä. Oikeasti.

thimk-229x300Koska ajattelin, että joillakin ajatuksistani on oikeasti väliä. Ne olivat TÄRKEITÄ AJATUKSIA. Kuten, jos minulla oli todella inhottava ajatus, ajattelin sen tarkoittavan minun olevan sisimmässäni oikeasti todella inhottava tyyppi. Voi ei! Tai jos minulla oli todella rakastava ajatus, ajattelin minun sisimmässäni olevan kykenevä aitoon rakkauteen. Miten ihanaa! Mutta mites se inhottava ajatus? Miten voisin olla sekä rakastava että inhottava? Minun pitää selvittää tämä! Ehkä jos AJATTELEN SITÄ OIKEIN KOVASTI, vastaus ilmestyy ajatuksiini. Ja miten mahtava ajatus tuo olisikaan! Minun on paras alkaa työstää asiaa. Ajattele, mies! AJATTELE!

Mutta istuttuani paljon shikantazaa, huomasin syvällä sisimmässäni, ettei yksikään ajatuksistani ollut kovin tärkeä. Yksikään niistä ei tarkoittanut muuta kuin sitä, että aivoni olivat aktiiviset. Tajusin, että ajatuksissani ei ole vastausta. Näin ettei Suurta Vastausta, johon olin yrittänyt ajattelemalla päästä, koskaan ilmestyisi. Ja lisäksi huomasin, ettei Suurta Vastausta ollut kenenkään muunkaan ajatuksissa.

Missään ei ole kirjaa, joka kertoisi minulle perimmäisen ja lopullisen totuuden. Kaikki ne ihmiset, jotka teeskentelevät tietävänsä mitä todella tapahtuu, ovat aivan yhtä totaalisen pihalla kuin minäkin, koska he vain vastaavat ajatuksiin, joiden he ajattelevat olevan tärkeitä, jotka eivät ole sen tärkeämpiä kuin yksikään minun ajatuksistani. Samaa. Samaa.

Se oli vapauttavin kaikista asioista, mitä olen koskaan saanut selville. Ymmärrys siitä, että kaikki ajatukseni ovat vain ajatuksia. Se teki kaikista noista istumiseen käyttämistäni vuosista ja yrityksistä (ja epäonnistumisista) olla tekemättä mitään kaiken sen vaivan arvoisia.

En ole varma, miten muuten osaisin kuvata shikantazaa. Ehkä “ajattele ajattelemattomuuden ajatusta” tai “kuvittele ajatuksesi kuin ne olisivat ohitse lipuvat pilviä”.

Varsin hyviä ovat nuokin.

Julkaissut Brad Warner 10.1.2019
Luettu Kajo Zendo Turun viikkozazenissa 17.1.2019
Luettu Kajo Zendon Helsingin viikkozazenissa 31.1.2019

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s