Suksi Kuuseen!

Palasin juuri Fantasia–filmifestivaaleilta Montrealista. Fantasia on hämmentävä tapahtuma, joka on omistautunut – minkä ehkä pystyy nimestäkin päättelemään – aasialaisille fantasiaelokuville. Ultraman* on tietysti ollut yksi Fantasian tukipilareista festivaalin ensimmäisestä järjestämiskerrasta 1996 alkaen. Tämä vuosi on itse asiassa Ultramanin kymmenes vuosi festivaaleilla. Minä olin tapahtumassa uuden sarjamme Ultraman Maxin tuottajan Takeshi Yagin kanssa. Yagi on ollut ystäväni siitä asti, kun aloitin työni yrityksessä. Oli hienoa päästä mestoille hänen kanssaan.

Festivaalit muistuttivat minua tärkeästä näkökulmasta työssäni buddhalaisena tyyppinä. Aidot buddhalaiset opetukset vaativat meiltä tietynlaista suhtautumista tekemiseen. Kutsun sitä Suksi kuuseen! –asenteeksi. Jos sopii, niin selvennän mitä tarkoitan.

Useimmat Fantasiaan osallistuvien elokuvien ohjaajista ja tuottajista ovat valtavirran ulkopuolella. Näillä kavereilla ei ole tukenaan suurten elokuvastudioiden markkinointibudjetteja. Monet tekijöistä ovat tehneet leffansa omilla säästöillään, kavereiltaan palveluksia pyydellen. Näillä ihmisillä on todellinen intohimo siihen mitä he tekevät. He eivät lopeta hommiaan kun jokainen, kirjaimellisesti jokainen, tulee kertomaan, ettei heidän ole mahdollista tehdä elokuvaa. Heidän asenteensa on aito ”Suksi kuuseen!” He sanovat maailmalle: ”Sinä taisit sanoa että tätä ei ole mahdollista tehdä? No, tässä se kuitenkin on. Revi siitä.”

Buddhalaisena harjoittajana sinäkin tarvitset Suksi kuuseen! –asennetta. Et voi huolestua siitä miten typerältä näytät tuijottaessasi makuuhuoneesi seinää. Et voi murehtia sitä että pitääkö koko muu maailma harjoitusta täydellisenä ajanhukkana.

Ja kuten nämä valtavirran ulkopuolella elokuviaan tekevät, sinäkään et voi vain puhua ja unelmoida zenistä. Sinun on tehtävä sitä ihan itse. Indie-elokuvan tekijä ei odottele kunnes hän saa biljardi dollaria, ykkösluokan näyttelijäkaartin ja tuotteiden piilomainossopimuksia Nikeltä ja Coca-Colalta, vaan tarttuu toimeen ja tekee. Aivan liian moni sitku-zenharjoittaja odottaa jotain täydellistä hetkeä harjoituksen aloittamiseksi. Ehkä he odottavat unelmiensa zenmestarin tapaamista, euforiaa lupailevaa retriittiä kansallispuiston naapurissa tai heillä on säästäminen vielä vähän kesken – lentolippuun Nepaliin. Kaikki syyt kelpaavat, kunhan ei vain tarvitse tarttua toimeen. Kuitenkin ainoat, jotka pääsevät kärryille mistä hommassa on kyse, ovat ne jotka toteavat yksinkertaisesti ”Suksi kuuseen!” ja tekevät sen, mitä pitää tehdä.

* Ultraman on samannimisen hahmon ympärille rakennettu tv-sarja, jota tekee Tsuburaya Productions, yhtiö jossa Brad Warner työskenteli vuosina 1994-2008. (suom. huom.)

Kirjoittanut Brad Warner 18.7.2006.

Kommentoi kirjoitusta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s